ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA
-
-
ERSAĞ RESMİ WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
-
RESMİ ERSAG WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
KAYSERİ YEMEKLERİ
yemek resimleri
yemek fotoğrafları
yemek manzaralar
yemek görüntüler
yemek video
yemek görüntüleri
yemek videoları
yöresel yemekler
kayseri yemekleri
Orta Asya'dan: Batiya akin eden Türk Hun süvarilerinin eyerlerinin çantalara dolduran kuru et konservesi, Anadolu'ya gelerek yerlesen Oguz Türklerinde pastirmaciligin bulunmasi ve yüzyillardir zamanimiza kadar yasayip gelmesi, bir gün Orta Asya bozkirlarda yasayan Türkleri sonbaharda kisa hazirlik olarak tuzlu, kuru ve dumanli et konserveleri yapmalari, bu yiyecegin Orta Asya'dan geldigini göstermektedir. Hayvanlarin en iyi sekilde islah etmis ve pek çok yeni irk meydana getirmis Türkler, hiç süphesiz ki bunlari etlerinden de en iyi sekilde yararlanmasini bile: insanlardir (Özdemir, 1994). Kayseri'de pastirmacilik bit sekilde Orta Asya'dan gelen Türklerle baslamis ve zamanla gelismistir. Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyilda Kayseri'den su sekilde sözetmektedir: “Makulat ve imalata has beyaz ekmegi, lavasa yufkasi, katmerli böregi, lahm-i kadit nami ile söhret bulan kimyonlu sigir pastirmasi ve nilskli et sucugu bir tarafta yoktur” (Evliya Çelebi, 1970). Evliya Çelebi'nin Seyahat namesi ‘ndeki bu bilgilerden de anlasildigi kadariyla, Kayseri'de 17. yüzyilda pastirma imalati vardi.
Güveç: Kayseri'nin en gözde yemekleri arasindadir. Toprak güveçlerde, özellikle yaz aylarinda sebzeden yapilan bir yemektir. Ana malzemesini, patlican, domates, biber, sarimsak ve et olusturur. Buna patates ilave edildigi de olur. Bunlar katlar halinde dösendikten sonra firina verilir. Pehli, sulu köfte, pirinçli köfte, saç keb, yagbari, pöç, kovalama, üzüm yemegi etli ve yumurtali yemeklerin en ünlüleridir.
Tatlılar: İse zengin bir çeside sahiptir. Oklava baklavasi, açma baklava, kamis baklava, güllü baklava, fincan agzi, nevzine, un helvasi, telteli (pismaniye), dut pekmezi, aside, incir dolmasi Kayseri sofralarini süsleyen tatlilardir. Bunlarin disinda Kayseri'nin kendine özgü çok çesitli yemekleri vardir.